Facebook Twitter YouTube Frictional Games | Forum | Privacy Policy | Dev Blog | Dev Wiki | Support | Gametee


[solved]Screwed graphics
LubosD Offline
Junior Member

Posts: 3
Threads: 1
Joined: Jul 2007
Reputation: 0
#1
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago [solved]Screwed graphics

Hello,

2 months ago, Penumbra was working fine for me, but I don't know what has changed in my system, but now I have no graphics at all - or when I tune down all post-effects and motion blurs, I get something like this. The only thing I can always see is the hand/eye cursor. The framerate seems to be much lower too.
Other games work fine.

I am sure I have a different NVIDIA driver version than 2 months ago (currently running 100.14.11, 9755 two months ago). I am using GeForce 7950 GX2 (MultiGPU) graphics card. With one GPU it doesn't woork either.

The only errors in the log:

Creating programs
CG ERROR : The compile returned an error.
-----------------------------------
core/programs/PostEffect_Motion_fp.cg(32) : error C5013: profile does not support "for" statements and "for" could not be unrolled.
-----------------------------------
Error loading: 'core/programs/PostEffect_Motion_fp.cg'!
ERROR: Couldn't create program 'PostEffect_Motion_fp.cg'
Dynamic loops in motion blur fp not supported, loading static instead.

Loading collada for 'maps/level01_08_water_cave.dae' took: 627 ms
WARNING: Parent 'group3' couldn't be found! Failed to attach 'artefact01_pointLight1' to 'artefact01'.Attaching directly to mesh.

My CG profiles:

Checking Supported Profiles
  Profile CG_PROFILE_VP40 is supported
  Profile CG_PROFILE_ARBVP1 is supported
  Profile CG_PROFILE_ARBFP1 is supported
Trying to load vertex program!
Success!
07-15-2007, 12:48 PM
Find
LubosD Offline
Junior Member

Posts: 3
Threads: 1
Joined: Jul 2007
Reputation: 0
#2
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago RE: Screwed graphics

I checked it on another computer:

GeForce 6800 Ultra with 9xxx driver: OK
GeForce 6800 Ultra with 100.x driver: OK
GeForce 7950 GX2 with 9xxx driver: OK
GeForce 7950 GX2 with 100.x driver: BAD

I think it's something that game developers cannot fix, I'll contact NVIDIA.
07-15-2007, 01:12 PM
Find
Urkle Offline
FG - Associate

Posts: 1,172
Threads: 31
Joined: Jul 2006
Reputation: 21
#3
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago RE: Screwed graphics

LubosD Wrote:Hello,

2 months ago, Penumbra was working fine for me, but I don't know what has changed in my system, but now I have no graphics at all - or when I tune down all post-effects and motion blurs, I get something like this. The only thing I can always see is the hand/eye cursor. The framerate seems to be much lower too.
Other games work fine.

I am sure I have a different NVIDIA driver version than 2 months ago (currently running 100.14.11, 9755 two months ago). I am using GeForce 7950 GX2 (MultiGPU) graphics card. With one GPU it doesn't woork either.

The only errors in the log:

Creating programs
CG ERROR : The compile returned an error.
-----------------------------------
core/programs/PostEffect_Motion_fp.cg(32) : error C5013: profile does not support "for" statements and "for" could not be unrolled.
-----------------------------------
Error loading: 'core/programs/PostEffect_Motion_fp.cg'!
ERROR: Couldn't create program 'PostEffect_Motion_fp.cg'
Dynamic loops in motion blur fp not supported, loading static instead.

Loading collada for 'maps/level01_08_water_cave.dae' took: 627 ms
WARNING: Parent 'group3' couldn't be found! Failed to attach 'artefact01_pointLight1' to 'artefact01'.Attaching directly to mesh.

My CG profiles:

Checking Supported Profiles
  Profile CG_PROFILE_VP40 is supported
  Profile CG_PROFILE_ARBVP1 is supported
  Profile CG_PROFILE_ARBFP1 is supported
Trying to load vertex program!
Success!

It looks like the game is not using the nvidia GL drivers to me, but rather the Software Mesa drivers.
Otherwise it would show a LOT more profiles than that.

I have not tested the 100.x.x series drivers yet. I guess I'll have to test them.

What distro and how are the nvidia drivers installed?
and can you run
ldd penumbra.bin
and list the lines that reference anything about libGL

Developing away on one of
Multiple Macs running 10.6, 10.7, 10.8, and 10.9.
Linux, 8-core AMD, 8GB RAM, Fedora 18, nVidia 450 1GB
07-15-2007, 01:13 PM
Website Find
LubosD Offline
Junior Member

Posts: 3
Threads: 1
Joined: Jul 2007
Reputation: 0
#4
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago RE: Screwed graphics

You were right. I've emerged new glibc (2.6) today and this seems to have made something go very wrong. Re-emerging nvidia-drivers fixed the problem.

Sorry for this, feel free to remove this thread.
07-15-2007, 01:24 PM
Find
Gert Offline
Junior Member

Posts: 20
Threads: 0
Joined: Jul 2009
Reputation: 0
#5
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago RE: Screwed graphics

I kind of have the same problem with the graphics of Penumbra Overture V 1.0.2553

"ldd penumbra.bin" says regarding GL stuff:
libGL.so.1 => /usr/lib32/opengl/ati/lib/libGL.so.1 (0xf7e20000)
libGLU.so.1 => /usr/lib32/libGLU.so.1 (0xf7d9f000)
libCg.so => not found
libCgGL.so => not found
(In addition the libfltk.so.1.1 is also missing.)
As you can see I have a ATI Graphics card and its drivers don't provide the CG libraries.

Specifically, I have

Card: Radeon HD 4850
Driver: 9.6 (8.62.4)
OpenGL-Version: 2.1.8673
Linux: 2.6.28-gentoo-r5 amd64

Peeking at the ATI -Windows forum I tried to turn off the driver AI, but it didn't change anything.
I've attached the log.

Many thanks,

Gert
07-18-2009, 01:57 AM
Find
jens Offline
Frictional Games

Posts: 4,093
Threads: 199
Joined: Apr 2006
Reputation: 202
#6
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago RE: [solved]Screwed graphics

Could this solution work for you?
http://frictionalgames.com/forum/showthr...1#pid24841
07-18-2009, 10:45 AM
Website Find
Gert Offline
Junior Member

Posts: 20
Threads: 0
Joined: Jul 2009
Reputation: 0
#7
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago RE: [solved]Screwed graphics

Nope, same thing: Sometimes walls are missing - I don't know about missing objects.
I get a new message:
./penumbra.bin: ./lib/libCgGL.so: no version information available (required by ./penumbra.bin)
./penumbra.bin: ./lib/libCg.so: no version information available (required by ./penumbra.bin)
but I don't thing that's something important.

I've tried to turn of post effects - no change.
When I turn down the shader quality, I get additional errors that appear to be related to the depth buffer, but I saw these in other games, so I would assume it's a driver issue.
To sum it up, it seems to look like the ATI HD Problem that's posted in the Windows forum.
07-18-2009, 02:29 PM
Find
jens Offline
Frictional Games

Posts: 4,093
Threads: 199
Joined: Apr 2006
Reputation: 202
#8
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago RE: [solved]Screwed graphics

http://frictionalgames.com/forum/showthr...941&page=1

Have you tested to do all the steps as asked in the first post?
07-18-2009, 03:41 PM
Website Find
Gert Offline
Junior Member

Posts: 20
Threads: 0
Joined: Jul 2009
Reputation: 0
#9
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago RE: [solved]Screwed graphics

- Uninstall _all_ display drivers and then download and install the latest.
yes, re-emerged it

- Disable Catalyst AI (meaning the box shall be checked)
Disabled

- Disable Triple buffer (box is unchecked)
Either i'm blind or this box doesn't exist in the linux ATI catalyst control center

- Wait for vertical refresh: "Off, unless applications specifies"
yes

- Adaptive AA off (box is unchecked)
yes

- Smooth vision HD (both). Box "Use application settings" is checked.
Same as tripe buffering, doesn't exist

Everything else seems to be Windows specific so I couldn't do it.

I'm now a bit further in the game and I can also confirm, that object appear at strange places (like a door in the middle of the room), object are missing, or are
only visible when looked at from a certain angle.

In addition I tried the game on my Laptop which has the Intel X4500 Graphics, and here some objects had the error that typical appears, when you do backface culling,
but the triangles have the wrong orientation.
07-18-2009, 08:30 PM
Find
jens Offline
Frictional Games

Posts: 4,093
Threads: 199
Joined: Apr 2006
Reputation: 202
#10
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago RE: [solved]Screwed graphics

Could you turn off compiz or similar that you might have active before running the game, does that help?
07-19-2009, 09:43 AM
Website Find




Users browsing this thread: 1 Guest(s)