Facebook Twitter YouTube Frictional Games | Forum | Privacy Policy | Dev Blog | Dev Wiki | Support | Gametee


Graphics errors - first scene
efin Offline
Junior Member

Posts: 6
Threads: 1
Joined: Mar 2007
Reputation: 0
#1
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago Graphics errors - first scene

Hello there. I'm having a bit of a problem right off the bat. I get past the intro and right away there are some graphical glitches, but oddly it only happens when I'm not reading about something.

Fine:
[Image: pen1.jpg]

Not fine:
[Image: pen2.jpg]

Cool:
[Image: pen3.jpg]

Not cool:
[Image: pen4.jpg]

I'm using an x1800XT with all the goodies turned on. And yes, I'm using... uh oh, here comes the 'V' word... Vista. Big Grin Which also means that I had to uninstall from 'Program Files' and reinstall to a separate 'Games' folder in order to take these screenies, since Vista is so protective of its PF folder. Any ideas?

Here's my hpl.log:
-------- THE HPL ENGINE LOG ------------

Creating Engine Modules
--------------------------------------------------------
Creating graphics module
Creating system module
Creating resource module
Creating input module
Creating sound module
Creating physics module
Creating ai module
Creating scene module
--------------------------------------------------------

Initializing Resources Module
--------------------------------------------------------
Creating resource managers
Misc Creation
--------------------------------------------------------

Initializing Graphics Module
--------------------------------------------------------
Init low level graphics
Setting video mode: 1680 x 1050 - 32 bpp
Init Glee...OK
Setting up OpenGL
Max texture image units: 16
Max texture coord units: 8
Two sided stencil: 1
Vertex Buffer Object: 1
Anisotropic filtering: 1
Max Anisotropic degree: 16
Multisampling: 1
Vertex Program: 1
Fragment Program: 1
NV Register Combiners: 0
NV Register Combiners Stages: 11
ATI Fragment Shader: 1
Creating graphic systems
Creating Renderer2D
Renderer2D created
Creating Renderer3D
Load Renderer3D gpu programs:
Extrude
Diffuse
Fog
Creating fog textures: Solid Additive Alpha
init sky box
Renderer3D created
Creating screen buffers size 1680.000000 : 1050.000000
Creating programs
RendererPostEffects created
Adding engine materials
--------------------------------------------------------

Initializing Sound Module
--------------------------------------------------------
Initializing OpenAL.
Trying to open hardware device... Success!
Device name: SB Audigy 2 Audio [9880]
OpenAL Version Supported: 1.1
Number of channels: 32
--------------------------------------------------------

Initializing Game Module
--------------------------------------------------------
Adding engine updates
Initializing script functions
--------------------------------------------------------

User Initialization
--------------------------------------------------------
Trying to load vertex program!
Success!
--------------------------------------------------------

Game Running
--------------------------------------------------------
Loading collada for 'data/level00_01_boat_cabin.dae' took: 320 ms
WARNING: Geometry for joint child '' is missing! Might be connected to bone.
WARNING: Geometry joint parten '' is missing! Might be connected to bone.
WARNING: Geometry for joint child '' is missing! Might be connected to bone.
WARNING: Geometry joint parten '' is missing! Might be connected to bone.
WARNING: Geometry for joint child '' is missing! Might be connected to bone.
WARNING: Geometry joint parten '' is missing! Might be connected to bone.
WARNING: Geometry for joint child '' is missing! Might be connected to bone.
WARNING: Geometry joint parten '' is missing! Might be connected to bone.
WARNING: Geometry for joint child '' is missing! Might be connected to bone.
WARNING: Geometry joint parten '' is missing! Might be connected to bone.
WARNING: Geometry for joint child '' is missing! Might be connected to bone.
WARNING: Geometry joint parten '' is missing! Might be connected to bone.
WARNING: Bone 'joint1' is not attached to skin!
WARNING: Geometry for joint child '' is missing! Might be connected to bone.
WARNING: Geometry joint parten '' is missing! Might be connected to bone.
WARNING: Geometry for joint child '' is missing! Might be connected to bone.
WARNING: Geometry for joint child '' is missing! Might be connected to bone.
WARNING: Geometry joint parten '' is missing! Might be connected to bone.
ERROR: Child body 'joint1' for joint 'sjoint2' in mesh 'boat_dynamicparaffin.dae' does not exist!
ERROR: Cannot find sub entity 'parrafinlight_joint1' in mesh 'boat_dynamicparaffin.dae'
Start Num Of: 82
Start Num Of: 1
Loading map 'level00_01_boat_cabin.dae' took: 7007 ms
03-16-2007, 07:33 PM
Find
Thomas Offline
Frictional Games

Posts: 2,634
Threads: 184
Joined: Apr 2006
Reputation: 68
#2
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago RE: Graphics errors - first scene

Okay I need to check into this some more. It is becuase the wall uses alpha so there must be some state problem. Really hard to test without your card though. Will check it out more next coming days.

Hare you using the latest drivers?
Does it help turning off post effects?
03-16-2007, 08:14 PM
Find
efin Offline
Junior Member

Posts: 6
Threads: 1
Joined: Mar 2007
Reputation: 0
#3
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago RE: Graphics errors - first scene

Yes, latest drivers.

No, turning post effects specifically doesn't solve it, but turning off every single graphical option does. I'll try and nail it down to (hopefully) one in particular.
03-16-2007, 09:16 PM
Find
Thomas Offline
Frictional Games

Posts: 2,634
Threads: 184
Joined: Apr 2006
Reputation: 68
#4
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago RE: Graphics errors - first scene

Thanks a bunch! The more info I get the faster I can solve it!
03-16-2007, 09:30 PM
Find
Dark Offline
Senior Member

Posts: 701
Threads: 20
Joined: Jul 2006
Reputation: 0
#5
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago RE: Graphics errors - first scene

and the more we can add to the knowledge database of problems & fixes :p

[Image: elfenliednx4.jpg]
03-17-2007, 07:12 PM
Find
efin Offline
Junior Member

Posts: 6
Threads: 1
Joined: Mar 2007
Reputation: 0
#6
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago RE: Graphics errors - first scene

So sorry that took me so long! Snowstorms and anniversaries took me by surprise. hehe

I figured out the culprit: the shaders. When I put them down to "Very Low," the problem goes away. Although you should have seen the wackiness that took place when I tried to turn off the noise filter. It seemed like every single texture on the screen wanted to turn in a different direction when I moved my mouse around. My first instinct was to say it's my card, but every other game (that Vista lets me play) looks fine. Sad

I keep forgetting to mention - I need to kill the process from Task Manager every time I play, also. When I try to go back to the menu from within the game, Penumbra freezes every time.



EDIT - Wait a second... is this solely OpenGL? Have you guys tried that in Vista with ATi's stuff?
(This post was last modified: 03-19-2007, 05:30 PM by Slerdged.)
03-19-2007, 05:25 PM
Find
Thomas Offline
Frictional Games

Posts: 2,634
Threads: 184
Joined: Apr 2006
Reputation: 68
#7
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago RE: Graphics errors - first scene

The game is reported to work with Vista. But I am not sure if that is with ATI. It might only be with Nvidia cards :S
03-19-2007, 05:47 PM
Find
efin Offline
Junior Member

Posts: 6
Threads: 1
Joined: Mar 2007
Reputation: 0
#8
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago RE: Graphics errors - first scene

I think that may be the problem. OpenGL only just got working with the newest drivers, and it's only just barely working. But that's good! That means it's most likely a driver issue. Smile
(This post was last modified: 03-19-2007, 05:55 PM by Slerdged.)
03-19-2007, 05:55 PM
Find
Thomas Offline
Frictional Games

Posts: 2,634
Threads: 184
Joined: Apr 2006
Reputation: 68
#9
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago RE: Graphics errors - first scene

Hmm seems like this problem is on Mac with ATI aswell. I will check it out more tomorrow. Please check the forum and there will possibly be a patched exe.
03-19-2007, 06:06 PM
Find
Thomas Offline
Frictional Games

Posts: 2,634
Threads: 184
Joined: Apr 2006
Reputation: 68
#10
Solved: 6 Years, 10 Months, 4 Weeks ago RE: Graphics errors - first scene

Just letting everybody know that I am working on it now. Trying to change the code so I can reproduce it and then I will try and figure out what mihgt be wrong and then then post a fix. Hopefully I will get something up today.
03-20-2007, 04:16 PM
Find




Users browsing this thread: 1 Guest(s)